måndag 29 september 2008

Chili, chili och mer chili



Sarah Raven´s Chili marmelad
500 g mogna tomater
4 vitlöksklyftor
4 stora röda chilis (gillar du riktigt starkt låter du fröna vara kvar)
6-7 cm ingefära 300 g strösocker
2 msk thailändsk fish sauce
1 dl rödvinsvinäger

Kör hälften av tomaterna med vitlöken, chilin och ingefäran i en matberedare och häll över i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt socker, fish sauce och vinäger och låt det koka upp. Rör sakta om och låt det sjuda. 2. Tärna de återstående tomaterna fint och lägg ner dem i kastrullen. Låt sjuda i 30-40 minuter eller tills blandningen har mörknat och reducerat till marmelad konsistens. Rör om då och då. 3. Häll över på varma, väl rengjorda burkar medan marmeladen fortfarande är varm. Ju längre du förvarar den här marmeladen, desto starkare blir den. Den håller i ca 3 månader i kylen. Används som tillbehör till kött men även till couscous.


Chilisalt - Mal saltet i en saltkvarn eller strö över maten som smaksättare.

1. Plocka chilisarna när de är röda och blanka. Lägg dem att torka på en solig fönsterbräda.
2. När skinnet torkat, efter ungefär en månad, maler du dem i en mortel med lite salt. Ha gärna handskar på!
3. Blanda chiliflagorna med mer salt och förvara i en glasburk med lock.


Chili olja – god till sallad, pizza och pasta.
1. Dela en stor röd chili på längden och ta bort kärnorna. (Om du gillar riktigt stark smak lämnar du kärnorna kvar. )
2. Stoppa chilihalvorna i en väl rengjord glasflaska, häll på jordnötsolja eller en lätt olivolja hela vägen upp och förslut flaskan.
3. Ställ flaskan i kylskåpet där oljan håller sig i minst tre veckor.

Inga kommentarer: